European Bonds in a Time of Separation

Pondělí

Pondělní Zahájení

V pondělí 6.12.2021 bylo oficiálně zahájeno české setkání. Naši rumunští partneři do Česka přiletěli ke konci minulého týdne a naši řečtí partneři přiletěli v neděli 5.12.

V devět hodin ráno jsme se všichni sešli s našimi výměnnými studenty na gymnáziu v pracovně fyziky a biologie.

 Zde se oficiálně představil český tým a zahraničním studentům byla sdělena náplň celého týdne.

Po uvítání měli zahraniční studenti připraveny prezentace o svých školách. Zároveň jsme byli rozděleni do mezinárodních týmů, a každému týmu byly zadány úkoly na jednotlivé dny.

Rozdělení do mezinárodních týmů

Hned první den jsme byli rozděleni do mezinárodních týmů, ve kterých se pracovalo po dobu celého týdne. Týmy byly celkem čtyři a 2 týmy tvořilo osm lidí a 2 sedm, z čehož tři lidé byli ze zahraničí.

 Tyto týmy plnili různé úkoly během týdne (např. zpracování novin do projektu), ale zároveň spolu trávili čas na čtvrtečních workshopech, na bowlingu a společně poznali město Neratovice prostřednictvím hry. Na konci týdne se vyhodnotila práce a odprezentovaly se výtvory všech týmů, poté byl vyhlášen nejlepší tým.

Pondělní hra

Rozdělili jsme se do mezinárodních týmů a vydali se do ulic Neratovic. Tím jsme cizincům umožnili poznat naše město, být na čerstvém vzduchu a lépe se seznámit prostřednictvím hry.

Týmy měly za úkol, za jednu hodinu, navštívit co nejvíce míst vyznačených v mapě, na těch se vyfotit, plus splnit nějaké ty bonusové úkoly. Byla to ta místa, o kterých jsme si mysleli, že jsou buď velmi důležitou součástí Neratovic nebo nějakou jejich okrasou. 

Musel mezi nimi být i Dům kněžny Emmy, kopec Miluji a samozřejmě socha knihy. Po návratu do školy týmy udělaly z fotek koláže a tím tato poznávací hra skončila.

Vítězem se stal tým číslo jedna, na druhém byl tým číslo tři. O poslední bronzové místo se dělil tým dva se čtvrtým týmem.

Úterý

Výlet do Prahy

V úterý 7.12.2021 jsme se v rámci celého projektu Erasmus+ rozhodli uspořádat výlet do Prahy. V osm hodin ráno na nás před gymnáziem čekal autobus, který nás odvezl až na Malostranské náměstí. Zde započala naše procházka až k samotnému muzeu.

Z Malostranského náměstí jsme vyrazili ke Karlovu mostu. Zde nám paní profesorka Smolková sdělila stručnou historii mostu a naše cesta pokračovala.

Poté co jsme přešli most jsme pokračovali k Národnímu divadlu. Od divadla jsme to vzali přes Národní třídu, kde jsme si všimli pamětní desky 17. listopadu. Odsud jsme přešli Václavské náměstí, kde nám paní profesorka sdělila osud mladého studenta Jana Palacha.

Dále jsme prošli ulici Na Příkopě a muzeum už se pak nacházelo u Náměstí Republiky. Přesněji jsme navštívili muzeum komunismu. Zde nám milá paní dělala průvodkyni a vyprávěla o komunismu v Československu v mnoha směrech. Ať už to byla historie, sport, ekonomika, nebo třeba umění. Celá exkurze trvala zhruba hodinu a půl a byla plná mnoha zajímavostí. Na konci nám poté pustila krátký film o Sametové revoluci.

Po konci celého programu už jsme se jen rozdělili a každý si šel svým směrem, avšak mnoho studentů si zašlo na oběd.

Dotazování pražských pamětníků

Jak vnímají lidé rozdělení československé republiky? V úterý při události navštívení muzea komunismu jsme se ptali Pražanů na otázky ohledně rozdělení 1.1. 1993, a i přes neochotu některých občanů, jsme zjistili zajímavé informace. Méně, než polovina dotázaných byla schopna říct celý datum události, ale většina věděla, že se jednalo o Nový rok.

Skoro všichni souhlasili, že rozdělení byl dobrý krok i když starší lidé byly většinou na pochybách díky jejich zvyklosti žít ve státu spojeném. Častokrát, ale lidé říkali, že by nebylo správné bránit Slovákům v jejich přání o samostatnosti a pravděpodobně by k němu stejně došlo, ale násilnou cestou, což by vedlo k poškození našich sousedských vztahů. 

Pokud by ale lidé, měli rozhodnout o rozdělení v době nynější, nejsou už si tak jistí, jestli by se zachovali stejně. Někteří byli pro jasné ano, kvůli rozdílným politickým názorům nebo problematikám, které se během let v obou státech objevily, ale většina neměla žádný důvod, proč by Československo rozdělovali nyní.

Na otázku „jak vás rozdělení ovlivnilo“, měl každý jinou dopověď. Někoho nijak, rodičům nejvíce vadí, že děti už neznají a nerozumí slovenskému jazyku, smíšené páry si stěžovali na možnost mít pouze jedno občanští, ale největší problém vnímali lidé v rozdílné měně a cestování. Celkově ale lidé vnímají celou situaci pozitivně a jsou rádi že se jednalo o válku Sametovou.

Středa

Lední bruslení

Ve středu si všichni zkusili lední bruslení. Dokonce i učitelé z Rumunska a Řecka to zkusili. První půl hodiny se všichni snažili zvyknout si na pohyb v bruslích. Potom nás naši tělocvikáři učili, jak lépe jezdit, a dokonce i nějaké triky. I když hodně cizinců bylo bruslit poprvé v životě, šlo jim to docela dobře a naučili se i nějaké triky s pomocí českých studentů.

Potom jsme vytvořili dráhu se slalomem a pokusili jsme se střelit na bránu. V posledních chvílích někteří hráli hokejový zápas a někdo si zkoušel slalom. Myslím, že si to všichni užili a doufám, že to zahraniční studenty motivuje jít bruslit, když budou mít šanci.

Čtvrtek

Pěvecký workshop

Na pěveckém workshopu jsme se naučili dvě písně. Jednu slovenskou-,,To ta Heľpa“ a jednu českou – ,,Honza s Frantou hádali se o čepice“, u které jsme si navíc zahráli malou hru.

Na závěr workshopu jsme si zazpívali české vánoční koledy a poté jsme dali prostor zahraničím studentům, aby předvedli či pustili nějakou svou píseň.

Workshop vánočních dekorací

Workshop vánočních dekorací byl rozdělen na dvě části, kdy v každé se tvořilo něco jiného. V první se zdobil adventní věnec, celkem se vytvořily čtyři věnce (pro každou zemi, účastnící se projektu jeden). Každý věnec byl jinak zaměřený, ať už se jednalo o barvu nebo použité ozdoby.

První byl celý zdoben jen fialovými ozdobami, druhý červenými, třetí byl jen z přírodních ozdob (skořice, slupky pomerančů atd.) a poslední měl od každého typu zdobení trochu.

V druhé fázi workshopu se pak vyráběly malinké ozdobičky andělíčků, pomocí drátku a barevných korálků.

Jazykový Workshop

Na začátku jazykového workshopu jsme měli připravenou prezentaci, kde jsme krátce popsali společnou historii Čechů a Slováků, a poté jsme se zaměřili na zvlášť český a zvlášť slovenský jazyk, plus jejich odlišnosti a podobnosti.

Poté dostali návštěvníci workshopu pracovní listy, kde se nacházela stručná gramatika a křížovka. Na závěr celého workshopu jsme měli připravenou hru Kahoot, při které si mohli cizinci otestovat své nové znalosti

Pátek

Páteční Soutěže

V pátek jsme připravili pro naše zahraniční hosty nějaké soutěže. První soutěž byla v tancování, kdy řečtí a rumunští studenti tancovali tance, které se naučili předešlý den na tanečním workshopu. Porota poté vybrala tři nejlepší tanečníky – Angelliki, Zeonidas a Panagiotis.

Poté řečtí a rumunští studenti soutěžili proti sobě v překládání slov do češtiny a zpívání českých písniček. Nakonec vyhráli Rumuni díky Marině a Horiovi.

Na konci si všichni zahráli Kahoot, kde byly otázky z celého týdne. Vítězem soutěže byl nakonec Horia z Rumunska. Všechno bylo doprovázeno příjemnou atmosférou, která krásně zakončila celý týden před odjezdem našich hostů.

Bazén

Poté, co jsme se rozloučili s našimi rumunskými hosty, jsme se přesunuli do plaveckého bazénu.

Na začátku nám Klára Korbelová předvedla malé aquabella vystoupení, které se všem líbilo.

Po vystoupení pro nás Týna připravila vodní pólo a poté jsme měli všichni volný čas. Většina z nás se přesunula do vířivky a někteří šli sjíždět tobogán. Řekové si tento program velmi užili.

Březnová návštěva z Německa

Ve dnech 13.-19. března jsme v Neratovicích zorganizovali náhradní program pro studenty z Německa, kteří v prosinci nemohli kvůli Covidu-19 vycestovat ze své země. Ačkoliv se projektu zúčastnil pouze část českých studentů, která ubytovával německé studenty, program byl stejně nabitý jako v prosinci pouze s drobnými změnami. Místo vánoční prohlídky na zámku Loučeň jsme vyrazili do Kutné Hory a místo plaveckého bazénu jsme navštívili pražskou zoo.
Myslím, že za všechny můžu říct, že jsme si tento týden moc užili. Přestože náš výjezd do Německa je až v prosinci, s německými studentkami již domlouváme na léto víkendovou návštevu Lipska.

Videa z projektu

Materiály ke stažení

Program 

Noviny